Over de vogelman

de VogelmanNa 25 jaar heb ik mijn oude hobby, het houden en kweken van vogels, weer opgepakt. Het leek mij leuk en leerzaam voor anderen om de ontwikkelingen rondom mijn vogels op te schrijven. De artikelen in deze blog beschrijven slechts mijn ervaringen en zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik ben niet aansprakelijk te stellen voor eventuele schade die u oploopt door informatie op deze blog te gebruiken.

Deze website wordt dagelijks door 75 tot 100 unieke bezoekers bezocht. Wilt u dat ik een recensie over een product schrijf, wilt u zelf een artikel insturen, adverteren of gewoon contact opnemen? Vul dan onderstaand formulier in:

[form contactform]

24 reacties

 1. henk zegt:

  hallo vogelman.ik heb een vraag ikheb een pastelgoudvinkman die heeft nu voor de tweede keer een rood oogje in 3maanden tijd weet u wat dit is.mvg henk

 2. paul zegt:

  Hallo Vogelman,

  Ik heb 1 koppel goudvinken, vorig seizoen geen resultaten. Dit jaar wel. Tenminste…Gisteren 2 eieren in het nest gevonden. De pop sliep vannacht buiten het nest. Vanmorgen zat ze weer op het nest, maar later weer niet (wellicht 3e ei gelegd) Kan het zijn dat de pop pas begint met broeden na haar laatste ei? Of bestaat de kans dat ze wel legt, maar niet tot broeden over gaat? Kan ik in het laatste geval de eieren door een kanarie laten uitbroeden?
  M.vr.gr.,
  Paul

  • de Vogelman zegt:

   Hallo Paul,
   De pop begint meestal te broeden vanaf het vierde of vijfde ei. In het begin van het seizoen willen jonge poppen nog wel eens leggen zonder tot broeden over te gaan. Wacht gerust een paar dagen om te kijken wat ze doet. Je kan de eieren ook door kanaries uit laten broeden. Zelf heb ik daar nooit succes mee geboekt aangezien kanaries op een andere manier aankondigen dat ze willen voeren dan dat goudvinken dat doen. Wel heb ik gehoord dat mensen succes met Timbrado’s op goudvinkeieren hebben gehad.

 3. dries zegt:

  hallo ik heb een nest met 6 jongen

  de pop is bruin en de man pastel
  daar heb ik 1 bruinpastel van 2 wildkleur en 1 pastel en twee bruine

  de pastel gaat een pop zij
  de wildkleurige mannen

  wat zullen die ander zijn van geslacht? mvg dries

  • de Vogelman zegt:

   Hallo Dries,
   Uit de combinatie PastelxBruin kunnen alleen pastel poppen en WK split bruinpastel mannen komen.
   Ik denk gezien jouw jongen dat jouw man split is voor bruin.

   Als dat zo is, dan is de bruinpastel een pop en de bruine mannen die split zijn voor pastel.
   De wildkleurige mannen zijn dan split voor bruinpastel.

 4. mario zegt:

  hallo heb een koppel goudvinken de pop heeft 6eitjes gelegd was er blij mee, ze heeft een week goed zitten broeden maar toen ik terug kwam van mijn werk s middags had ze 3eitjes uit het nest gegooid en kapot geprikt heb de man apart gezet en de dag erop eitje in het nest kapot gemaakt en gaat al een paar dagen niet meer op het nest zitten wat moet ik doen help

  • de Vogelman zegt:

   Dag Mario,
   Dit nest is verloren. Ik raad je aan alle eieren weg te doen en de man weer bij de pop te zetten.
   Zodra de pop een nieuw nest heeft gemaakt en 4 eieren heeft gelegd, zet de man dan apart, maar wel zo dat de pop hem kan zien. In een broedkooi door er een tralieframe tussen te zetten. In een vlucht door de man in een aparte kooi te zetten in de vlucht. Zorg ervoor dat de pop hem kan zien!

   Laat de man gedurende het broedproces niet bij de pop, maar pas als de jongen een dag of 12 oud zijn. Let goed op of de man de jongen niet aanvalt. Als hij dat wel doet, dan kan je de man na die twaalfde dag iedere dag even bij de pop laten om haar te bevruchten voor het volgende legsel. Haal hem wel steeds weer weg totdat de jongen zelfstandig zijn en in een aparte kooi kunnen.

 5. paul zegt:

  Beste Vogelman,

  Mijn goudvinken koppel had uit 5 eitjes vijf jongen. Nu na 1 week zijn er inmiddels drie overleden. De overige 2 groeien ook niet al te hard. Bij nestcontroles valt het me op, dat de kroppen vrij leeg zijn, terwijl ik de pop ze regelmatig zie voeren. Ik bied ze van alles aan zoals muurt, wegebree, goudvinkenzaad, paardenbloemknoppen en buffalowormpjes. Enig idee wat er aan de hand kan zijn?
  M.vr.gr.
  Paul

 6. paul zegt:

  Beste Vogelman,

  Eivoer krijgen ze wel, maar nemen ze nauwelijks op.
  Inmiddels groeien de 2 overgebleven jongen goed en begint ook de man ze te voeren.
  Wel heb ik nog een vraag over het kweken van bastaarden. Ik heb jonge groenlingen die ik komend seizoen wil kruisen met kanaries. Lukt dit alleen met kanariepoppen en groenlingmannen of ook andersom?
  M.vr.gr.,
  Paul

 7. paul zegt:

  Beste vogelman,

  De 2 jonge goudvinken die overgebleven zijn uit een nest van 5 vliegen gezond rond. Op welke leeftijd ga je het geslachtsonderscheid zien in hun bevedering?
  M.vr.gr.,
  Paul

 8. paul zegt:

  Beste vogelman,

  Dit jaar heb ik 7 groenlingen gekweekt, echter net als vorig jaar worden ze niet ouder dan een week of 6. Wat kan dit zijn? Het borstbeen kun je in alle gevallen goed voelen. De oude vogels en de overige vogels in de voliere hebben nergens last van.
  Groet,
  Paul

  • de Vogelman zegt:

   Beste Paul,
   Jongen zijn in de regel na 30 dagen zelfstandig. Ik blijf ze echter nog een tijd daarna eivoer en geweekte pellets aanbieden naast het zaad. Ook zet ik het in verschillende bakjes op de grond zodat ze het zeker vinden. Zo ook voor water.

 9. marco zegt:

  heb een koppel witkopputters buiten in kweekkooi zitten nestkastje ingehangen en wat nestmateriaal in gelegd maar pop raakt niets aan is daar een reden voor of is het nog te vroeg voor de kweek de man wil wel maar pop laat niets toe bvd

 10. MARIO zegt:

  HEB 2KOPPELS GOUDVINKEN 2009 en 2010 dat oude koppel legt wel eieeren maar liggen een dag erna kapot gepikt op bodem al een paarx onbevrucht heeft dat een reden.
  Dat koppel van 2010 weet de pop nog niet zo goed wat ze met nestel moet doen ze pakt het wel maar bouwt geen nestje kan dat nog veranderen tot snel

 11. Bart zegt:

  Hallo vogelman,
  ik heb een vraag over het gebruik van ivomec,bij een te grote dosering kan het schade bij de vogel veroor zaken,ik ben bij de dieren arts geweest en de asistent zei dat ze 2 soorten sterkte had een flesje met 0,12% en van 1% ze wist niet welke ik moest nemen kunt u mij vertellen welke ik dan wel moet nemen???
  vriendelijk dank.
  groet Bart.

 12. lies zegt:

  beste vogelman,
  ik wou je even bedanken voor je muizen test! ik heb 1 of 2 muizen ingesloten in mijn woonkamer na het dicht maken van alle gaten in de muren. ze gaan maar niet weg.. en vangen was me nog niet gelukt. en op internet kon ik onvoldoende vinden over wat het meest effectief was. tot ik uw muizen test las!

  u bent een vogel lief hebber.. en u schrijf geen muizen blog, maar u heeft mij goed geholpen!

 13. Hans zegt:

  Beste Vogelman,
  Ik heb een binnenhok met kweekkooien en kunstlicht.
  Nu zitten m`n goudvinken er lekker droog en vorstvrij.
  Hoeveel uur licht is in de winter gewenst voor de vogels?

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Hans

  • de Vogelman zegt:

   Ik houd in de winter dezelfde lichturen aan als buiten en laat het zo’n beetje meelopen. Als je goudvinken binnen zitten moet je wel zorgen voor voldoende ventilatie. Ze zijn erg gevoelig voor luchtweginfecties (happen).

 14. andy vanden eynde zegt:

  Hallo Vogelman,

  Ik heb een vraagje, ik kweek Europese vinken en tropische Prachtvinken.

  Wat kun je doen als meerdere vogels Coccidiose, hebben donker paase borst in plaats van roze vleeskleur huid.

  De vogels zitten in buiten voliƩre die gebouwd is tussen 3 stenen muren en half bedekt met golfplaten en beetje beplant met bamboo en klein vlierstruik zonder nachthok .

  Ik woon in belgie, sommige produckten worden ik belgie niet verkocht dat jullie in Nederland kunt kopen ?

  mvg

  andy vanden eynde

Geef een reactie

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.