Ledverlichting aanleggen in broedkooien

ledverlichtingeindresultaat3

Laat ik starten met een overzicht:

Oude TL Verlichting Nieuwe Led verlichting
Aantal: 7 buizen 24 led blokjes en drie led strips met metalen behuizing
Totaal wattage: 280 watt 32 watt
Kosten per jaar: € 266,- € 30,-

Mijn broedruimte werd jarenlang verlicht door 7 TL buizen van 36 watt per stuk. In totaal dus 252 watt en dat is dan nog zonder de stroom die door de voorschakelapparaten wordt verbruikt meegerekend. Grofweg zou ik dan op zo’n 280 watt uitkomen. De TL’s stonden van ‘s-ochtends vroeg tot ‘s-avonds laat aan, laten we zeggen gemiddeld 12 uur per dag over het gehele jaar bekeken.

Dan kom je op ongeveer €266,- per jaar aan stroomkosten voor verlichting van je vogels uit. (Bron: http://stroomkosten.michaelplaza.nl/)

Nadat ik mijn kooien en vluchten op Led-verlichting heb aangesloten zit ik nu op 32 watt stroomverbruik als ik alle kooien verlicht heb. Met dezelfde berekening kom ik dan op ongeveer €30,- per jaar aan stroomkosten uit. Voor de duidelijkheid: maximaal €30,- per jaar, want in de winter heb ik geen vogels in mijn broedkooien en verbruik ik nauwelijks 10 watt voor mijn vluchten. Dat scheelt dus meer dan €236,- per jaar!

Ik heb gekozen voor  1 ledblokje per kooi van 60x50x40 cm (bxhxd). Dit scheelt stroom en montagestress.

Voor die prijs kan ik mijn vogels het gehele jaar van voer voorzien, nieuwe koppels kopen en nog veel meer leuke dingen doen. Daarom heb ik al mijn broedkooien afzonderlijk van ledverlichting voorzien en kan ik ze ook nog eens allemaal afzonderlijk aan- en uitschakelen.

Hoe pak je zoiets nou aan?

1. Broedkooi schoonmaken

ledverlichtinginstalleren_01
Voordat ik de verlichting heb aangebracht heb ik mijn broedkooien goed schoongemaakt en de plafonds ontvet omdat de led blokjes op de plafonds worden geplakt met dubbelzijdig tape.

2. Voorbereiding montage

ledverlichtinginstalleren_03

Ik heb dubbele broedkooien van 120x50x40 cm die ik in tweeën kan delen. Per deel van 60x50x40 cm heb ik één ledblok gekocht.

ledverlichtinginstalleren_04
Bepaal het midden van iedere broedkooi of broedkooi deel en zet met potlood een kruis op het dak van de broedkooi. Zet het kruis dus bovenop de broedkooi en niet binnenin de broedkooi.

ledverlichtinginstalleren_05

Leg het ledblok op het kruis en markeer links en rechts van het ledblok een rondje waar de kabels van het ledblok later doorheen gestoken gaan worden.

ledverlichtinginstalleren_06

Boor op de plek van markeringen twee gaatjes.

ledverlichtinginstalleren_07

De ledblokjes bevatten dubbelzijdig tape, dus ik kan ze op het plafond van de broedkooi plakken en daarna de stroomdraadjes door de twee gaatjes omhoog steken.

ledverlichtinginstalleren_08

Hier is het ledblokje tegen het plafond van de broedkooi geplakt en zijn de twee draadjes door de gaatjes heen gestoken zodat ze boven uit de broedkooi steken.

ledverlichtinginstalleren_09

Aan de binnenzijde ziet het er nu uit zoals hierboven op de foto te zien is.

3. Montage

ledverlichtinginstalleren_10

Aan beide uiteinden van de ledblokjes heb ik een dunne stroomkabel gesoldeerd. Uiteraard kan het ook met een kroonsteentje, maar dit vond ik persoonlijk mooier. De kabel kan eventueel speakerkabel of telefoonkabel zijn.

ledverlichtinginstalleren_11

De stroomdraadjes heb ik doorverbonden naar de het volgende ledblokje.

ledverlichtinginstalleren_12aEn vervolgens heb ik de gesoldeerde uiteinden met tape omwikkeld en de kabels met een stukje tape op de broedkooien geplakt. De laatste twee draden in een reeks van blokjes kunnen gewoon onaangesloten blijven. (rechts op de foto).

ledverlichtinginstalleren_13

Voor iedere broedkooi van 120x50x40cm (lxhxd) heb ik twee ledblokjes gemonteerd. Vanuit het tweede ledblokje heb ik de twee stroomdraadjes naar de achterkant geleid. Aan de achterzijde van mijn broedkooien loopt een plus hoofddraad waar ik alle plus kabels van iedere broedkooi op heb aangesloten.

schakelpaneel

De min draden gaan ieder afzonderlijk naar een schakelpaneel waarmee ik al mijn kooien afzonderlijk van licht kan voorzien. dat is natuurlijk niet persé nodig en zeker niet met het beperkte stroomverbruik, maar ik vond dat zelf het mooiste. Daarnaast heb ik er een automatische dimmer op gezet die de zonsopgang en zonsondergang perfect simuleert.

ledverlichtinginstalleren_16

Omdat de leds erg scherp licht geven heb ik een dunne plexiglas plaat opgeschuurd met een vlakschuurmachine en hier vlakjes van 5×5 cm uitgesneden. Die vlakjes heb ik met een lijmpistool op de ledblokjes geplakt zodat het licht heel mooi diffuus de kooi in schijnt. Het eindresultaat is echt geweldig geworden!

ledverlichtingeindresultaat1

ledverlichtingeindresultaat2

46 reacties

 1. Ben Mussies zegt:

  Geachte heer
  Met veel belangstelling heb ik uw artikel gelezen en heb 10 ledblokjes met dimmer en adapter besteld.Alleen is mij nog niet duidelijk hoe het spul aangesloten word ik wil namenlijk iedere kooi apart aan en uit kunnen schakelen de ledblokjes zijn voorzien van 4 aansluitklemmetjes ik heb naar iedere kooi een apart snoer lopen met de kleuren rood en zwart dat is dik speakerdraad.Waar moet ik de draden op aan sluiten opde afbeelding staan bij ieder ledblokje 4 draden aangesloten ik heb per kooi maar 2 draden nodig dacht ik?
  Kunt u mij een mailtje sturen hoe of wat m.vr.gr.
  Ben Mussies
  b.mussies@tele2.nl

  • de Vogelman zegt:

   Het klopt dat u twee draden per kooi nodig hebt. De blokjes kunnen met elkaar doorverbonden worden, vandaar dat er 4 draden per blokje gemonteerd zitten.

   • Ben Mussies zegt:

    Beste vogelman
    Bedankt voor uw advies ,inmiddels heb ik het spul binnen gekregen en aangesloten en het werkt perfect.Alleen heb ik geen plexiglas geschuurd en opgeplakt,want met de potmeter binnenin de meter kan de lichtsterkte naar believen geregeld worden want het is inderdaad erg fel licht vlak boven de broedende poppen en heb ik de potmeter iets teruggedraaid.Met vr.gr.
    Ben Mussies

 2. Paul Scheper zegt:

  Geachte meneer,
  kunt U mij zeggen met welk soort voeding ik kan werken?
  Ik dacht aan een Netvoeding van 13,8 volt.is dat niet te veel (Volt) voor 4 leds?
  Bij voorbaat dank voor Uw reply.
  mvgr,
  Paul Scheper-Kerkrade

  • de Vogelman zegt:

   Voor 12volts leds is een voeding van 12 volt nodig. Beslist niet hoger. U moet wel letten op het amperage. Hoe hoger het amperage van de voeding, hoe meer leds u kunt aansluiten.

 3. Willem zegt:

  Geachte,

  Ik heb ook met veel belangstelling uw artikel gelezen omdat ik de ledverlichting ook wil aanschaffen, zelf wil ik ook mijn broedkooien seperaat aan en uit kunnen schakelen. Mijn vraag is dan ook welke schakelaartjes zou ik hier het best voor kunnen gebruiken en hoe zie ik wat een Min of Plus draad is.
  Zou u mij vooruit willen helpen om mij via de mail enige uitleg te geven omtrent deze vraag.

  Bij voorbaad dank voor uw moeite,
  met vriendelijke groeten,
  Willem Roordink
  willem.roordink@gmail.com

 4. guido zegt:

  Beste vogelman,

  Best is om geen appelen met peren te vergelijken.
  Led verlichting geeft een ander soort licht als de TL965 van philips bv.
  Je moet het aantal lumen (flux) dat is de lichtopbrengst eens vergelijken met led-verlichting. Je zal snel zien dat dit niet hetzelfde is. Verlichten kost geld maar teveel besparen leidt soms tot nefaste gevolgen.

 5. willem zegt:

  geachte vogelman ik heb een led set gekocht voor 15 kooien en al ingebouwd met een adapter 12volt 2amp ,kan ik daar nu ook een ledstrip van 5 meter aan sluiten of heb ik daar een zwaardere adapter op aan sluiten

 6. Bertil zegt:

  Beste vogelman,
  Ik heb 10 led blokjes gekocht met dimmer ik heb zelf kweekkooien voor tropen moeten de led blokjes in de midden of aan de voor zijde in de kooi ?

 7. van landeghem bjorn zegt:

  hallo ik heb kooien van 82 breed met tussenschot is 1 ledje voldoende per kooi of moet ik er 3 hangen per deel
  ze adviseren me een kooi van 82 6 te hangen
  mvg bjorn

  • de Vogelman zegt:

   In uw geval zou ik er 2 plaatsen. Zelf heb ik er twee per kooi van 120 x 50 x 40 hangen. Let wel, ik gebruik de leds van de Europese Cultuurvogel Shop. Die hebben een zeer hoge lichtopbrengst. Met leds van anderen heb ik geen ervaring.

   • van landeghem bjorn zegt:

    wel heb er 20 besteld voor 17boxen van 40x30x30 en 2 boxen van 60x30x30 per box 1 stuk dat zal normaal gezien voldoende licht moeten geven. ook met dimmer erbij en besteld bij de europese
    cultuurvogelshop gisteren reeds geleverd

  • de Vogelman zegt:

   Ik heb er 1 per kooi van 60 cm hangen.

 8. van landeghem bjorn zegt:

  hallo heb mijn leds geinstalleerd met dimmer

  maar dimmer werk niet heb hem.
  dim time max. gezet
  night level 0%
  day level 100%
  klok geinstalleerd tijd ingesteld klok 220v aangesloten
  dan dc power in appart stopcontact gestoken maar ook 220v
  wat gebeurt er klok staat nog niet aan en ledlampen schieten al aan
  klopt volgen mij niet
  mvg bjorn

  • de Vogelman zegt:

   Haal de stroom helemaal van de dimmer af (beide stekkers) en wacht 5 minuten.
   Steek dan eerst de adapter stekker in het stopcontact en daarna de 220V stekker.
   Als het goed is dimt hij dan langzaam op.

   Het kan ook zijn dat de nachtinstelling toch niet op 0% staat, maar op 40%. Dan springt hij meteen op 40% aan, wat als best veel is voor onze ogen.

 9. Elzinga zegt:

  Hallo,
  Dimmer komt keurig langzaam op tot vol licht maar andersom niet! Dan in 1x uit. Doe ik iets verkeerd?

 10. Elzinga zegt:

  Bedankt voor bovenstaand antwoordt maar het kan toch dusdanig geregeld worden dat in de morgen het licht langzaam aangaat en in de avond langzaam uit tot bv 1 procent? Domme vraag waarschijnlijk maar krijg dat niet voor elkaar.

  • de Vogelman zegt:

   De 220volt stekker naar de adapter moet altijd in het stopcontact zitten. Het aan- en uitdimmen gebeurt door de tweede 220volt stekker in het stopcontact te steken, of deze er uit te halen. (Normaal gesproken gebeurt dat automatisch door de tijdschakelklok waarin u deze stekker heeft gestoken.)

   Als het niet werkt, dan raad ik u aan beide stekkers uit het stopcontact te halen, 5 minuten te wachten en ze daarna beide weer in het stopcontact te steken. Eerst de 220volt adapter stekker en daarna de tweede 220volt stekker. ‘s-Avonds haalt u alleen de tweede 220volts stekker uit het stopcontact. De leds dimmen dan langzaam uit.

 11. Elzinga zegt:

  Hallo,
  Bedankt voor de tips, het werkt nu perfect. Lampjes dimmen nu s’avonds tot ongeveer 1%(maanstand) om s’morgens weer tot volle sterkte op te komen. Nogmaals bedankt

 12. Roy zegt:

  Beste,

  Mooi artikel! Had het systeem al eens in mijn kweekkooien. Deze gaan nu weg en heb nieuwe kweekkooien aagkocht en ga het systeem opnieuw instaleren. Mijn vorige kweekkooien waren echter losse delen en kon ik de draden tussen de blokken in laten lopen. De nieuwe kooien zijn 1 geheel zoals bij u denk ik. Mag ik vragen hoe de draden bij u dan lopen? Gaat de bodemschuif gewoon op en neer over de kabels?

  Bij mijn vorige installatie waren alle ledblokjes in serie geplaatst. Als ik goed begrijp zijn ze bij u parralel geplaatst?

  Alvast bedankt,
  Roy

  • de Vogelman zegt:

   Ze zijn ten dele parallel en ten dele serieel aangesloten. Voor iedere kooi zijn twee ledblokjes serieel aangesloten en alle kooien zijn parallel aangesloten. De min loopt naar ieder kooi apart zodat ik deze kan schakelen met een schakelbord.

 13. Brian zegt:

  I live in the UK,I want to install LED lights in 12 double cages with an automatic dimmer. I would appreciate advice on how to install. Can you tell me how to start from the main electricity and what components I need in sequence.

  Thank you
  Brian

 14. Staf zegt:

  Geachte Vogelman,
  Qua verbruik klopt uw berekening perfect.
  Maar wat lichtopbrengst betreft heb je héél wat minder lichtsterkte.
  Een tl lamp van 36 Watt geeft 2.760 Lumen lichtsterkte.
  Je had er 7, dat betekent dat je 19.360 Lumen aan lichtsterkte had.
  Nu met 24 led blokjes, aan 65 Lumen per blokje bereken ik slechts 1.560 Lumen lichtsterkte, nog niet het equivalent van 1 tl.
  U kan mij er niet van overtuigen dat dit hetzelfde resultaat geeft op uw vogels.
  Het is mogelijk dat dit witter schijnt, omdat de lichttemperatuur rond de 6000 a 7000 graden Kelvin zit, terwijl die van de tl’s zich rond de ideale 5500 graden Kelvin situeren.

 15. winie maurix zegt:

  Beste Vogelman,

  Ik heb 7 leds in serie, de 220 stekker op een tijdklok en de adapter direct in de stroom, het aansluiten ging prima. Maar na 8 dagen was smorgens de verlichting niet aan, het lampje op de adapter brandde ook niet, ik heb een nwe gekocht, aangesloten en van morgen was de verlichting weer uit en het lampje op de adapter ook, er zit geen sluiting in mijn verlichting, en andere verlichting op het stekkerblok werkt wel. Er zit nog wel een andere tijdklok ( voor afzuiging) op hetzelfde stekkerblok. De tijdklokken zijn van het merk OK ( uit leusden). Weet U wat er fout gaat bij mij?

  • de Vogelman zegt:

   Goedemorgen,
   Hoeveel Ampere is uw adapter en welk type ledblok gebruikt u?

   • winie maurix zegt:

    Goedemorgen Vogelman,

    ik heb 7 stuks van de ledblok met 4 leds, waterdicht nw model, van de ecs, 1,2watt-12volt-100ma. De adapter is het model hr-1201, met output dc 12v=1ampere.

    gr winie.

    • de Vogelman zegt:

     Dan zou het moeten werken. U heeft de draadjes aan het einde van de serie leds toch niet met elkaar verbonden hè?

     Ander zou ik eens doormeten wat er echt aan ampères wordt getrokken tussen de adapter en de dimmer.

     • winie maurix zegt:

      Hallo Vogelman,

      de eindjes zijn geisoleerd, dus dat is niet het probleem, het amperage meten kan ik niet, dus ben naar een elektrozaak geweest, daar hadden ze niet meteen een oplossing, maar ze zagen wel dat op de dimmer staat dat deze 8 amp (type: led -V2.0) is, dus met een adapter van 1 amp zou dat het probleem misschien kunnen zijn. Klopt dit, of heb ik de verkeerde adapter of heb ik een lichtere dimmer nodig.

      gr winie.

     • de Vogelman zegt:

      Nee, dat is het probleem niet. Het betekent dat de dimmer tot 8 ampere belast mag worden. Is het zo dat de adapter helemaal geen spanning meer geeft? Ruikt deze naar verbrand plastic?

 16. winie maurix zegt:

  De adapter stinkt niet, het groene lampje brand niet en als ik hem toch aansluit dan brand de verlichting ook niet.

 17. Harry Parren zegt:

  Heb een adapter en led gekocht. Heb ik een contrastekker nodig om de stekker die aan de adapter zit aan te sluiten of kan ik deze erafknippen en aan de plus en min draad solderen?

 18. T.M.Nobel zegt:

  Beste vogelman
  Ik heb met aandacht de stukjes zitten te lezen heb de nodige spullen aangeschaft bij ECS en nu ga ik ook met een schakelpaneel aan het werk alleen en nu heb ik de vraag aan u
  Hoe ik het beste de kooien van stroom kan voorzien bestaat er een stroomverdeler of zoiets
  Ik hoor gaarne uw reactie
  vr.gr. Theo

  • de Vogelman zegt:

   De stroomverdeler heb ik zelf gebouwd door een schakelpaneel te maken. Ik heb daar geen bouwtekening van oid. Ik zal proberen de achterkant te fotograferen zodat duidelijk wordt hoe deze opgebouwd is.

Geef een reactie

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.