Nestverwarming (Low-budget)

Dit seizoen had ik één goudvink pop die na het uitkomen van de jongen de jongen wel voerde, maar niet meer op het nest ging zitten. Gevolg was dat de jongen koud werden, ze daardoor niet meer sperden, de pop haar jongen daardoor niet meer voerde en de jongen uiteindelijk stierven. Na overleg en zoeken op internet besloot ik om nestverwarming te maken. Ik gebruik nestbakjes van 125 mm doorsnede en wilde daarvoor een nestverwarmingssysteem bouwen. Na een tip van een collega kweker en het lezen van dit artikel besloot ik een low-budget nestverwaming te bouwen.

Stap 1: Wat heb je nodig?

 • PVC pijp met diameter 125 mm
 • Eindkap riool 125 mm
 • Lamp 7 watt fitting E14
 • Lamphouder E14 (zonder hoekstuk)
 • Aansluitsnoer met platte stekker
 • Plaatnippel voor lamphouder
 • Glas- of steenwol
 • Stuk vogelgaas
 • Powertape

Stap 2: Maak gat in eindkap

Boor een gat met een diameter van 10mm in het midden van de eindkap . Dit kan je met een metaalboor of een speedboor doen. De binnenzijde van de eindkap is verstevigd door een kruis van opstaand plastic. Ik heb daarvoor een beitel verwarmd en deze hete beitel ongeveer één centimeter van het gat in alle vier die kruisdelen gebrand. Daarna kon ik met een tang de vier stukjes plastic tussen het gat en  het ingesmolten deel wegbreken:

Stap 3: Bevestig de plaatnippel

Draai de eindkap om en druk de plaatnippel door de eindkap:

Stap 4: Draai de eindkap om

Draai de eindkap om. Je ziet dat de schroefdraad van de plaatnippel nu netjes door de eindkap steekt.

Stap 5: Bevestig de onderkant van de lamphouder

Draai de lamphouder uit elkaar (als dat al niet het geval is) en schroef de onderkant van de lamphouder op de schroefdraad van de plaatnippel:

Stap 6: Haal aansluitsnoer door de plaatnippel

Doe de uiteinden van het aansluitsnoer van onderen door de plaatnippel en de lamphouder:

Stap 7: Sluit snoer aan op contactpunten lamphouder

Schroef de contactpunten van de lamphouder vast op het aansluitsnoer:

Stap 8: Monteer lamphouder

Druk de contactpunten van de lamphouder in de onderkant van de lamphouder en schroef de bovenkant van de lamphouder op het onderste deel van de lamphouder:

Stap 9: Plaats lamp

Schroef de lamp in de lamphouder:

Stap 10: Maak PVC buis op maat

Zaag de PVC buis op maat. Meet de hoogte van het nestbakje dat in de PVC buis komt te hangen op inclusief de dikte van de metalen ring waarin je normaal gesproken je nestbakje hangt op. Tel daarbij de hoogte van je lampjouder inclusief lamp bij op en tel daar een paar centimeter bij op. In mijn geval kwam dat (uiteindelijk) op 123 mm uit. In eerste instantie kan je het beste wat ruim meten. Extra afzagen is eenvoudiger dan bijplakken :). Zaag de buis af op de door jou gewenste lengte:

Stap 11: Test temperatuur

Plaats de PVC buis in de eindkap en leg het nestbakje op de PVC buis. Steek de steker in het stopcontact en leg een thermometer in het nestbakje. Dek de thermometer af met een stukje keukenrol. Na een kwartier zal de temperatuur al behoorlijk opgelopen zijn. In mijn geval was dat ruim 35 graden:

Stap 12: Regelen van de temperatuur ten behoeve van brandveiligheid

Stap 12 tot en met 14 zijn noodzakelijk indien je geen keramiek nestkommetjes, maar draadnestjes gebruikt.  Bij het gebruik van keramiek nestkommetjes is glaswol niet noodzakelijk, maar als je geen gebruik maakt van een thermostaat (zie Stap 16), is het wel raadzaam om het toch toe te passen.
Het is handig als je de temperatuur een beetje kunt reguleren, zodat de jonge vogels niet constant op de maximale temperatuur zitten. Knip het stuk gaas op maat en buig de hoeken omlaag. Plaats het stuk gaas daarna in de buis:

Stap 13: Vastzetten gaas

Om ervoor te zorgen dat het gaat niet verschuift plak je de uiteinden van het gaas aan de onderkant vast met een stukje powertape.

Stap 14: Plaatsen glaswol

Zet de buis weer in de eindkap en leg een laagje glaswol op het gaas. Bovenop de glaswol komt het nestbakje weer te hangen.

Stap 15: Afwerken nestverwaming

Om de nestverwaming te bevestigen aan het nestbakje heb ik drie stukken dikke bruine electriciteitskabel bovenaan de rand van de buis geplakt met powertape. De onderkant van ieder stukje kabel heb ik omgebogen, zodat het niet tussen de tape en de buis weg kan schieten. De stukken electriciteitskabel steken een paar centimeter boven de buis uit.

Daarna plaats je de ring waarin het nestbakje hangt inclusief het nestbakje bovenop de buis en buig je de drie stukken electriciteitskabel over de rand van het nestbakje. Hiermee zit het nestbakje stevig vast aan de nestverwarming. Zoals je ziet is de temperatuur met het glaswol ertussen al een stuk lager:

Het is aan te raden om tijdens het gebruik van de nestverwarming de temperatuur goed in de gaten te blijven houden zodat de jongen niet te heet worden.

Stap 16: Thermostaat

Terwijl ik deze nestverwarming ontwikkelde heb ik nagedacht over een wat luxer model met thermostaat. Ondertussen gebruik ik op al mijn nestverwarmingsbakjes een externe thermostaat:

Zodra de jongen geboren zijn, dan plaats ik de voeler van de thermostaat tussen het nestmateriaal en het cocos nest en stel ik de thermostaat zo in dat het lampje aanspringt als de temperatuur onder de 25 graden celsius zakt en dat het lampje uitspringt als de temperatuur boven de 30 graden celsius stijgt. Tussen de voeler en de thermostaat zit een kabel van 3 meter. Ruim voldoende dus om dit in een kweekbox te kunnen gebruiken. Deze thermostaat is te koop bij Conrad.

2 reacties

 1. vivane zegt:

  hallo
  ben op zoek gegaan bij conrad voor die thermostaat met voeler maar ik kan hem niet vinden.Graag de juiste naam of een type nummer indien dat mogelijk is.
  Met vriendelijke groeten

  • de Vogelman zegt:

   Hallo vivane,
   Mijn excuses. De site is een tijdje geleden gehackt en alle links naar exterene sites werkten niet meer. Ik had deze over het hoofd gezien. De link onder het woord “Conrad” werkt nu weer. 🙂

   Groet,
   de Vogelman

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.