Muizenvallen test

Na een jaar gebruik te hebben gemaakt van diverse muizenvallen en muizen verdelgingsmiddelen leek het mij nuttig om ze te vergelijken en mijn ervaringen op een rijtje te zetten.

Ik heb de volgende muizenvallen en -verdelgingsmiddelen geprobeerd:

1. Frapp muizenkorrels
2. Levende muizenval met klep
3. Levende muizenval met wipmechanisme
4. Pro-Ketch muizenval
5. Levende muizenval met sluis

1. Frapp muizenkorrels
De Frapp muizenkorrels werden geleverd met twee kartonnen doosjes waarin je de korrels kunt leggen. De doosjes hebben aan beide kanten een opening zodat muizen erdoor naar binnen kunnen. Huisdieren kunnen er in principe ook bij. Er zijn ook andere plastic lokdoosjes te koop, waar huisdieren minder makkelijk toegang toe hebben, maar ik heb de kartonnen gebruikt. De muizenkorrels werden goed gegeten door de muizen. Op de webcam zag ik soms twee muizen tegelijkertijd van de korrels eten. Het duurde ongeveer twee weken voordat er niet meer gegeten werd van de korrels. Daarna waren er ook geen muizen meer te bekennen.

2. Levende muizenval met klep
Deze muizenval om muizen levend te vangen heb ik gekocht bij de Boerenbond. Achterin de val had ik wat zaad gelegd aan aan het prikkertje had ik wat kaas gedaan. Met deze val heb ik in het begin goede resultaten bereikt. Op een gegeven moment had ik zelfs twee muzien tegelijkertijd in deze val zitten. Op een later tijdstip heb ik wat brood met pindakaas aan het prikkertje gedaan, maar daar heb ik geen muis meer mee gevangen.

3. Levende muizenval met wipmechanisme
Deze plastic muizenval om muizen levend te vangen heb ik bij Heesakkers gekocht. Het is een eenvoudig mechanisme dat goed werkt. De muizenval plaats je langs de muur op een route waar de muizen langs lopen. Zonder dat ik er voer in had gelegd heb ik daar één muis mee gevangen. Daarna ving ik er niets meer mee. Toen ik de val later controleerde, bleek dat het wipmechanisme geblokkeerd werd door een paar zaadjes en het dus niet meer werkte. Wellicht dat er meer muizen ingelopen zijn, maar doordat het wipmechanime tijdelijk defect was zijn ze er gewoon weer uit kunnen komen.

4. Pro-Ketch muizenval
Deze “professionele” muizenval was het duurste van allemaal, maar ik heb er nooit één muis in gevangen. Ik heb allerlei soorten voer geprobeerd, van zaad tot pindakaas, maar nooit is één muis in één van de twee openingen gelopen. Op de webcam was wel zichtbaar dat er muizen rondom en op de val liepen, maar geen enkele muis is in deze val gelopen.

5. Levende muizenval met sluis
Deze muizenval om muizen levend te vangen heb ik ook gekocht bij de Boerenbond. helaas heeft deze val ook nooit resultaat opgeleverd. Ook hier heb ik diverse soorten voer in gelegd, maar heb er nooit één muis mee gevangen.

Conclusie:
De muizenkorrels werkten het beste. Nadeel is natuurlijk dat je de muizen ermee doodt en voor een dierenliefhebber is dit waarschijnlijk niet de beste keus. Maar, als je echt een muizenplaag hebt die bedreigend is voor je vogels, dan zou ik zeker voor de korrels kiezen. Uiteraard moet je de korrels wel zo ver mogelijk van je kooien plaatsen, zodat muizen geen korrels in een kooi kunnen slepen.
Na de korrels komen op een gedeelde tweede plaats de levende muizenval met klep en de levende muizenval met wipmechanisme. Ze werken beiden goed en je kan de gevangen levende muizen weer netjes in de natuur uitzetten.
De Pro-Ketch muizenval en de levende muizenval met sluis werkten bij mij beiden niet. Zeker de Pro-Ketch is een dure val die voor mij geen resultaat heeft opgeleverd.

Uiteraard is dit slechts mijn ervaring. Wellicht dat anderen andere ervaringen hebben. Deze kan je kwijt via de reageer link onder aan dit artikel.

Muizenbestrijdingsmiddelen kunt u andere hier kopen

Update 6-5-2009: Lees hoe je zelf een muizenval kunt maken.

12 reacties

 1. Ton Koek zegt:

  Hier ongeveer dezelfde resultaten, die grote metalen werkt echt niet, muizen liepen er in en uit hier.

  De plastich val met wip werkt hier nog het best, alleen zitten er ook vaak vieze naakktslakken in, dan moet ie weer helemaal schoongemaakt worden.
  Leuke test!

  Groeten, Ton.

 2. Jeroen zegt:

  Hey,
  Met die protech heb ik ook geen goede ervaring.
  Ik heb goede ervaring met mijn eigen gemaakte val 😉
  Een rechthoekig kistje, (bovenkant is glas). Wat verdeeld is in 2 delen. In het eerste deel komt de muis binnen, in het tweede deel licht het (meeste) voer. Om hier te komen moet de muis een touwtje doorbijten zodat er een metalen deurtje voor het eerste deel dichtvalt.
  Het is wel een heel werk om dat touwtje goed te bevestigen.

  Over de korrels buiten de kooi plaatsen, voordat je begint met opruiming van de muizen zo ik eerst zorgen dat de voliere muis- dicht is.

  M.v.g. Jeroen
  p.s. ik heb me ingeschreven op je feed.

 3. Anonymous zegt:

  Hallo,

  Ik heb ook al verschillende vallen gebruikt, maar ik vind de inloopvallen met dat wipmechanisme verreweg het beste. Gif wordt altijd meegesleept door het hele hok, en dode muizen worden weer gegeten door andere dieren met alle gevolgen van dien. Die inloop zet je gewoon ergens langs de kant en klaar is kees. Het enige nadeel vind ik wel dat ze nogal snel verloren gaan als ze nat worden, maar ze kosten niet veel dus vervangen is zo gebeurd. Erg leuke test, om ze zo eens naast elkaar te zetten.

  Ps: Ik volg je site al een tijdje, en ik vind het heel leuk om alles te lezen. Ook de dingen die niet goed gaan, die worden meestal achterwege gelaten!

  Groeten Marcus

 4. De Vogelman zegt:

  Bedankt voor jullie reacties zover. Ik denk dat ik die Pro-Ketch wegdoe. Het ding is hartstikke duur en levert totaal geen resultaat. Misschien doen we iets fout? Is er iemand die er wel goede ervaringen mee heeft?

 5. De Vogelman zegt:

  Gisteren sinds lange tijd weer een muis op bezoek gehad en meteen gevangen in de val met wipmechanisme.

 6. muizenvanger zegt:

  Ik had een bruine muis binnenshuis, en nogal een brutale. Niet bang uitgevallen. Nadat hij de slaapkamer had verkend (door de kleren gekropen en op het nachtkastje gaan zitten terwijl ik in bed lag), ging hij weer terug naar de keuken, waar hij eerder onder vaatwasmachine bij een een schuilplaats had gevonden. Dit keer ging hij in de afvalemmer zitten die in onder de gootsteen aan het deurtje zit. Toen ik wat weggooide zat hij bovenop het afval en keek hij me brutaal aan. De volgende dag bleek dat hij stukken rand van afvalemmer had weggeknaagd en ook de afvalzak had voorzien van diverse gaten. Het lukte me toch de zak van boven dicht te maken, ook al vielen er onderaan stukje afval onderuit door de geknaagde gaten. Daarna heb ik een tweede plastic zak erom heen gedaan. Ik heb hem in het bos vrijgelaten. Hij heeft geluk gehad, de inmiddels aangeschafte Frap en muisklem heb ik niet hoeven te gebruiken.

 7. Chris zegt:

  Leuk al deze reacties, morgen ochtend ga ik dan maar een muizeval halen met een luikje, ik heb vandaag 5 muizevallen gekocht ( simpel plankje) maar ik zit nu te kijken hoe de muis gezellig over mijn tactische neer gezette bouwerk heen loopt, hij springt er zelfs op, en ze klappen niet, terwijl ze op scherp staan. Het is gewoon animatie vanaf hier…
  Hopelijk heb ik deze brutale muis morgen wel te pakken,
  bedankt voor info

 8. Lindsay zegt:

  Yo allemaal,
  Wij hebben thuis ook muizen, en ik heb wat onderzoek
  gedaan naar muizenvallen. Ik heb een val gevonden die ik best slim bedacht vind en ik denk ik ga uitproberen. Hier is een link naar de site waar het op staat

  http://www.richardoe.nl/?cat=4

  piep ze!!

 9. nick zegt:

  ik vang veel met die kooitjes alleen ik vind ze vaak dood
  die ronde met het ijzerdraat werkt goed ik vang in een dag 12 muizen en met dat toutje dat vind ik een goed idee

 10. Michelle zegt:

  Beste vogelman,

  op jouw aanraden heb ik de muizenval met wipmechanisme gekocht.
  Deze werkt heel goed. Heb er wat pindakaas ingelegd en er al een paar muizen mee gevangen.
  Hij is ook makkelijk schoon te maken en is niet duur.

  Bedankt voor de info,

  Michelle

 11. Ruud zegt:

  Met val nr.2 vang ik ze aan de lopende band. Iedere nacht kruipt er weer 1tje in.

 12. kristel zegt:

  Hallo,

  Met nr 2 heb ik een keer een muisjegevange maar die val was helaas gesneuveld. nu heb ik een nieuwe maar daar halenze steeds het lokaas uit maar zonder muis te vangen.nr 5 kunnen ze ook gewoon weer uit dat heb ik net zelf met eigen ogen gezien.ik wil heel graag weten waar ik.nr 3 kan kopen.bedankt voor de tips. alvast bedankt.

  Mvg

  Kristel

Geef een reactie

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.